Nesebar Nessebar

Din 1956 Nessebar este proclamat ca rezervatie arheologica si de architectura. In 1983 Monumentele de cultura din Nesebar sint incluse in lista de mostenire mondiala culturala de UNESCU. Bisericele in oras sint produse elegante de architectura medievala bulgaro- bizantiana iar casele de Renasterea aproape 60 unite in citeva ansamble dau o viziune unica si o atmosfera deosebita de oras. Astazi turismul in Nesebar se dezvolta in plin putere. Banda de nisip fara capat leaga Nesebar cu statiunea care se dezvolta cel mai dynamic pe litoralul Bulgaresc - Coasta de soare. Plaja trezeste dorintele la fiecare oaspete al orasului pentru o odihna care nu se uita.

In vara 2004 in portul Nesebar a acostat o nava alba care a ridicat mindru steagul ei pe care scria Marina Palas. Iluminat de stralucirea celor patru stele ale sale el este acolo gata sa primeasca in fiecare sezon oaspetele sale dragi din tari indepartate.

Nesebar Pozitia de Nesebar

Nesebar este situat la o peninsula mica stincoasa in partea de nord al Golfului de Burgas. La 35 km in sud se afla mindria marina a Bulgariei – orasul Burgas, iar numai de 20km in acesta directie este aeroportul international Burgas. Capitala marina a Bulgariei – Varna este in directie opusa – la 100km nord de Nesebar, iar capitala Sofia este la 430km la vest spre interiorul tarii.

In vara 2004 in portul Nesebar a acostat o nava alba care a ridicat mindru steagul ei pe care scria Marina Palas. Iluminat de stralucirea celor patru stele ale sale el este acolo gata sa primeasca in fiecare sezon oaspetele sale dragi de tari indepartate.

Nesebar Peretii de fortareata

Marea a fost o bariera naturala dar nu singura pentru atacurile inamicilor impotriva Nesebar. In existenta multisecolara al orasului se construesc multiple sisteme de fortareata care fac peninsula inaccesibila. Dupa excavarile si conservarea si restaurarea succesiva, partile ramase si pina acum din sistemele de fortareata devin un monument impozant de trecut care intilneste  oaspetii de Nesebar veche.

Primii locuitori dovedite in peninsula – traci, incep fortificarea orasului spre sec. al VII-e IEN. Pe coasta de nord-vest este descoperita o perete de fortareata impreuna cu poarta. Este construita de piatra si noroi si este pastrata pina azi la o inaltime de 2 metri. Curbele ovale ale peretelor – caracteristici de constructiile tracieni se observa si aici in Nesebar. La colonizarea spre sfirsitul sec. al VI- IEN locuitori greci nu construiesc imediat un system de fortificatie.  Aceasta ei fac abia la sfirsitul sec. al V-a si inceputul sec. al IV-a IEN ca citeva parti din peretele se construiesc si in sec. al III-a IEN.Constructia este de blocuri mare de piatra cu fete prelucrate si egalizate in rind fara  substanta de legatura. Pe dinauntru peretele sint pline cu piatre si pamint. Peretele conservate sint de trei metri. Este studiat traseul peretelei de fortificare in partea de vest al orasului- la citeva locuri ea se suprapune cu peretele bizantiana mai tirzie.  La  invazia Mesambriei de romani fortificatiile ramin aproape intacte si se folosesc in secolele ce urmeaza. Dupa descompunerea Imperiului Roman  bizantienii incep o activitate serioasa de constructie si in jumatatea sec. al V-a in Mesambria se ridica pereti de fortificatie noi, construite in “ opus mixtum” -  rinduri successive de piatre si caramizi.

Cel mai bine este pastrat zidul in jurul poartei orasului. Aici el este cu fata de blocuri mari de piatra prelucrate in forma rectangulara. Poarta este fixate de doua turne rectangulare iar pe alaturi de ele urmeaza simetric turne rotinde si semirotunde. Doua porti – una descendenta si una cu doua aripi inchid intrarea citre oras. In timpul epocii bizantiene timporie este ridicata si o perete de fortificatie in partea de coasta de sudvest- la statiune marina pastrata pina acum. Ea se termina cu un rind de arci de caramida care da un colorit deosebit la coasta. Fragmenti din perete sint descoperite  si in partea de sudest a peninsulei - la 80m. in mare. Sistemul de fortificatie bizantien timpuriu se foloseste in Medievul intreg.  La citeva ori dupa atacuri este distrusa dar dupa aceasta repede recuperata. Prima reconstructie dateaza din sfirsitul sec. al VI-a si inceputul sec. al VII-a dupa atacul avarilor. La cucerirea Mesambriei /812/ armata lui Han Krum a distrus zidurile care sint recuperate in sfirsitul sec. al IX-a  cu o constructie de caramida. La jumatatea sec.al IX-a fortificatiile se repara din nou. In timpul lui Tzar Ivan Alexander peretele se reconstruesc pentru ultima data. Dupa caderea orasului sub puterea turca /1453/ fortificatiile pierd semnificatia lor de inainte si lasate fara grije se distrug in timp.

Bulgaria

Bulgaria – o bucata mica de paradiz, combinind in sine frumosetea incredibila de mare calda de lazur si virfurile magnifice de muntii acoperite cu palarii de zapada.

Situata la numai  2% din teritoriul Europei, Bulgaria este daruita abundent cu o natura cu o varietate deosebita de peizaje, o clima moale, moderata, potrivita pentru odihna in tot anul, izvoare numeroase de apa minerala. Frumosetea deosebita de muntii – Rila, Pirin, Balkani si Rodopi de West descrie o parte mica de unicitatea tarii. Cu padurile virgine, pesterele numeroase, cascadele si lacurile pina la care duc  eco poteci picturesce sint comoarele naturale ascunse ale Bulgariei mici.

Un interes deosebit in Rila reprezint Cele Sapte Lacuri de Rila. Aici se afla si cel mai inalt virf in Balcani – Musala si cea mai-batrina rezervatie biosferica – Parangalnita, care este o parte de Parcul national “Rila”. In muntii se afla statiuni de iarna formidabile cu conditii deosebite de odihna si turism.

Pe litoralul Marii Negre sint de asemenea posibilitati numeroase de turism ecologic: rezervatia de longoze “Camcia” pe linga Varna, Lacul Atanasov, Lacul Mandra linga Burgas si multe alte.

Bulgaria este o tara cu locuri numeroase linistite, ecologic curate si autentice unde aveti posibilitatea sa va bucurati concomitent la o natura virgina frumoasa si sa  intrati in atmosfera obiceiurilor si culturii bulgare traditionale.

Una din cele mai mari comoare in Bulgaria sint izvoarele de apa minerala raspindite pe tot teritoriul ei – 111 000 km.p., peste  600 izvoare naturale si peste 370 sondaje, unii dintre care se compara cu apele celor mai celeble statiuni mondiale balneosanitare.
Bulgaria ramine o parte deosebita in lume!

Observati cartea interactiva a Bulgariei